Sivut

keskiviikko 26. elokuuta 2015

Viisikkojen paluu / The Famous Five comes back!



Olen aina ollut Viisikko-fani. 80-luvulla kahlasin läpi niistä jokaikisen. Olin muutenkin jo ajatellut muuttavani aikuisena Englantiin, ja Viisikkojen myötä nummista, merenrannoista, eväsleivistä ja syrjäisistä poluista tuli omaa maisemaa.

Opiskeluaikoina matkustin Manchesteristä etelärannikolle tapaamaan punatukkaista hippipoikaa, johon olin tutustunut Prahassa. Kuljimme pitkin hylättyjä junaraiteita ja kallioisia polkuja, aurinko laski. Olin taas Viisikkojen maailmassa. Punatukat jäivät, Viisikot eivät.

Ne retket, öiset merenrannat, veneet, kuunvalo, eväät!
Salaisuudet, ratkaisut, kaverusto!

Nyt kesällä mökkihyllystä löytyi uusia ihanuuksia, jotka äitini oli pelastanut kirjaston poistohyllystä.
Viisikkoja ja Salaisuus-sarjaa. Otan uuden projektin ja luen ne, nykyisin silmin.

**

I've always been a fan of The Famous Five. In the 80's I read each of them. I had already decided to move to the UK when I'd be grown up, and The Famous Five made the landscape of heaths, seaside, packed lunches and desolated footpaths my very own.

When studying in Manchester I went to southern England to meet a red-haired hippiesh guy I'd met earlier in Prague. We walked along desolated railtracks and paths on cliffsides, the sun was setting. I was in the world of the Famous Five again. Later on, I left the redheads behind, The Famous Five not.

Those travels, nightly seasides, boats, moonlights, food!
Secrets, solutions, friendship!

Now this summer I found some more lovely books in the summer cottage bookshelf.
I'll start a new project and read them again, with these eyes.




Viisikkojen luoja Enid Blyton on mielenkiintoinen täti hänkin.
Blyton syntyi Lontoossa vuonna 1897. Hänen isänsä Thomas Blyton oli monitaitoinen ja teatterista, kirjallisuudesta ja taiteesta kiinnostunut. Enid Blytonia eivät akateemiset aineet kiinnostaneet, mutta koulunsa tennistähti hänestä tuli ja kirjoittajana hän oli iskemätön.

Kun kouluelämä jäi taakse, Blyton muutti Suffolkiin Seckford Halliin - taloon, jossa huhuttiin kummittelevan ja jossa oli salakäytävä. Talon on ajateltu inspiroineen Blytonin kirjoittamistakin.

Lasten kanssa hyvin toimeentuleva Blyton opiskeli opettajaksi ja toimikin opettajana. Hän opetti rakastamaansa luontoa, teki erilaisia materiaaleja opetukseen, kirjoitti runoja, inspiroi. Vapaa-aikanaan hän kirjoitti: romaanikäsikirjoituksia sekä novelleja ja runoja eri lehtiin.
1922 ilmestyi Blytonin ensimmäinen teos, runokokoelma Child Whispers.

Blyton kirjoitti romaaninkäsikirjoituksia, tarinoita ja opettajille suunnattuja kirjoja ja opetusmateriaaleja.

Hän innostui myytteihin pohjaavista tarinoista, ja ryhtyi kirjoittamaan kirjasarjoja: Brer Rabbit, Old Thach, The Faraway Tree. Kaikissa oli lukuisia osia. Blyton opetti ja kirjoitti ja keksi lisää. Satujen, luonnon, myyttien ja maagisen todellisuuden maailma alkoi herätä eloon hänen ympärillään.

Blytonin ensimmäinen täyspitkä seikkailuromaani, Salaisuuksien saari, ilmestyi 1938. Seuraavina vuosina Blyton loi yhä uusia sarjoja, ja 40-luvulle tultaessa hänestä oli tullut markkinoinnin ja julkisuuden hyvin hallitseva tuottelias kirjailija.

Kirjoja ilmestyi useita, jopa kymmeniä, vuodessa.
Ensimmäinen Viisikko-kirja, Viisikko ja aarresaari, ilmestyi vuonna 1942. Teos oli hitti.
Blyton jatkoi, kirjoitti 21 Viisikko-kirjaa. Leosta, Dickistä, Annesta, Paulista sekä Tim-koirasta tuli lukevan nuorison ystäviä ja hengenheimolaisia kymmenissä maissa.

Viimeinen Viisikko ilmestyi 1963.
Kaikkiaan Blyton kirjoitti yli 600 lasten- ja nuortenkirjaa.

ENID BLYTON FAKTA
- syntyi Lontoossa 1897
- opiskeli opettajaksi ja toimi opettajana
- naimisissa majuri Hugh Alexander Pollockin kanssa 1924, erosi myöhemmin
- kaksi tytärtä
- uudestaan naimisiin, Kenneth Fraser Darrell Watersin kanssa
- kirjoitti yli 600 lastenkirjaa, lisäksi opetustekstejä, runoja, novelleja ja lehtiartikkeleita
- kirjoja käännetty yli 40 kielelle
- kuoli 1968 Alzheimerin tautia sairastettuaan














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti